ASSİM İnovasyon Merkezi’nde Yeni Nesil Dijital Girişimcilik ve Yatırımcılık: Paya Dayalı Kitle Fonlaması konuşuldu

17 Şubat 2022
Son zamanlarda hem girişimciler hem de yatırımcılar açısından yeni nesil dijital girişimcilik sistemleri yoğun ilgi görmeye başladı. Kitle Fonlaması da bu yeni nesil yatırım araçlarından biri olarak girişimcilik ekosisteminde hızla yaygınlaşıyor.
Girişimlerin kısa sürede finansmana ulaşmasını kolaylaştıran, yatırımcılar için de girişimlere rahat ve güvenilir bir şekilde yatırım yapmasını sağlayan, Ülkemizin faaliyete geçen SPK lisanslı ilk kitle fonlama platformu fonbulucu.com Co-CEO Enis Erdem Yurdatapan ASSİM İnovasyon Merkezi’nin Şubat ayı çevrim içi etkinliğinin konuğu oldu.

Çevrim içi yapılan etkinlikte; Kitle fonlaması nedir? Türkiye'de bugüne kadar neler yapıldı? Dünyada kitle fonlaması alanında neler yapılıyor? Paya dayalı kitle fonlaması nedir? Türkiye'deki mevzuat girişimlere ve yatırımcılara nasıl fırsatlar sunmaktadır? Paya dayalı kitle fonlama sisteminin girişimlere ne gibi faydası dokunuyor? Fonlamada başarılı olmak isteyen bir girişim neler yapmalı? Yatırımcılar bu sistemden nasıl para kazanabilir? Yatırımların geri dönüşü nasıl olacak? Melek yatırımcı nasıl olunur? Gerekli şartlar nelerdir? konuları hakkında bilgiler paylaşıldı.

Kitle Fonlaması Girişimciler ve Yatırımcılar için Avantajlar Sağlıyor
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından lisanslanmış bir Paya Dayalı Kitle Fonlama Platformları, girişimcilerin finansa erişimini doğru zamanda ve doğru miktarda temin ederken, yatırımcıları da girişimlere doğru zamanda ulaştırdığı bir iş modeli uygulamaktalar. Girişimlere yapılan yatırımlara geniş kitlelerin de bir mali bariyer olmadan katılmalarını temin ederek, hem ürün/pazar doğrulamasının yapılmasını hem de marka değerinin artırılmasını sağlayarak girişimlerin ölçeklenmesini en üst seviyeye çıkarılmasını sağlıyor.

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na katılmak nitelikli yatırımcılar için çok önemli avantajlar sağlamakta. Bu fondan katılım payı alan nitelikli yatırımcıların paya dayalı kitle fonlaması kampanyalarında başarılı olan girişimlere yatırım yapması sağlanıp, oluşturulan portföy sayesinde yatırım riskleri önemli ölçüde azaltılmaktadır. Kitle fonlamasının doğası itibarı ile girişimlerin takibi mevzuat dahilinde yapılırken girişimcilerin bireysel yatırımcıların desteğini de alarak ürün ve hizmetlerin pazar doğrulaması sağlanmaktadır.